Arifiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden:
İLAN 1 ) KAHVERENGİ KOKARCANIN KIŞLAKLARDAN ÇIKIŞ MÜCADELESİNE İLİŞKİN DUYURU
KIŞLAKLARDAN ÇIKIŞ MÜCADELESİ
Halyomorpha halys (Kahverengi Kokarca) biyolojisi gereği sıcaklık ortalaması 15-16 °C altına inmeye başladığında kışlamak için hedef mücadele alanlarımız olan ev, ahır, boş depo ve çatı araları gibi barınma alanlarında kışlama eğilimi göstermektedir. Kış boyunca yaklaşık 4-5 ay bu kışlaklarda kışı geçirip sıcaklık ortalaması 12,5 °C ulaştıktan sonra kışlaklardan çıkışlar başlayıp çıkışlar 16 °C kadar devam etmekte ve ortalama 17 °C geçtikten sonra büyük oranda sonlanmaktadır.
Bu bilgiler ışığında;
1)Kışlaklardan Çıkışta Mücadele: Kışlaklarda yapılan ilaçlamalar Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış Biyosidal Ürünleri kullanılarak Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Sağlık Bakanlığınca yetki verilen kişiler veya kurumlarca yapılır.
Halyomorpha halys (Kahverengi Kokarca) kışlaklardan sıcaklık ortalaması 12,5 °C ulaştığında çıkışlara başlayıp sıcaklık ortalaması 17 °C bulana kadar periyodik olarak kışlaklardan çıkışlarını sürdürmektedir. Karadeniz bölgesinde rakımsal ve bölgesel sıcaklık farklılıkları da dikkate alındığında referans tarihi olarak 2-10 Nisan arası baz alınarak kullanılan ruhsatlı biyosidal ürünlerin uygulama yüzey alanlarında kalma süresi, büyükşehirlerde uygulama yapılması gereken alanlarında da büyüklüğü ve çokluğu dikkate alındığında 1-10 Mart tarihi itibari ile kışlak alanlarda biyosidallerin uygulamaya başlanmasına 15 Nisan tarihinde ise sonlandırılmasının uygun olacağı önerilmektedir. Kışlak alanlarda zararlının hareketsiz olacağı ve kimyasalla temasının güçlüğü gibi etkenler de baz alındığında çıkış yapmak için hareketlenmelerin olduğu bu tarihlerin baz alınması kışlaklardan çıkış aşamasında gerek zararlı ile temasın gerekse de yapılacak mücadelede başarı sansını ve oranını arttıracaktır.
KIŞLAKLARDAN ÇIKIŞ İÇİN MÜCADELEYE |
|
BAŞLANGIÇ TARİHİ |
BİTİŞ TARİHİ |
1-10 Mart |
15 Nisan |
Kullanılan Biyosidal ürünlerin kalıcılık süresi baz alındığında Nisan sonuna kadar etkileri devam edecektir |
2) Cezbet-öldür noktalarının belirlenmesi ve etkin mücadele tarihleri:
Kışlaklardan çıkış sıcaklık ortalaması 12,5 °C baz alındığında orta ve doğu Karadeniz için 2-10 Nisan Batı Karadeniz’in en batı kısımlarında 20 Mart tarihlerinde Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılmış Halyomorpha halys (Kahverengi Kokarca) feromonları kullanarak Tarım arazilerinin iç kısımlarında kesinlikle olmayacak şekilde tarım parsellerine komşu orman ağaçları, yabanı meyve ağaçları gibi üzerinde meyve olmayacak ve/veya meyvesi tüketilmeyecek olan ağaçlara, mümkün olması halinde tarım parsellerinin güney kesimlerindeki kısımlar seçilerek güneş görebilecek şekilde yerden en az 1,5 metre yükseğe feromon cezbediciler asılmalıdır. Bu belirlenen alanların feromonların etki mesafesi olan 25 m’lik yarıçaplı daire alanı dikkate alınarak en fazla yaklaşık 2 bin m2 (2 dönüme) bir tane gelecek şekilde asılarak yapılmalıdır.
Belirlenen bu cezbet öldür alanları 7 günde bir (bu tarih kullanılan kimyasalın kalıcılık süresi dikkate alınarak değişebilir) Tarım ve Orman bakanlığınca Halyomorpha halys (Kahverengi Kokarca) ruhsatlandırılmış olan kimyasal ürünler iklim ve yağış faktörü de dikkate alınarak Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde mayıs ayının son haftasına kadar Batı Karadeniz Bölgesinde mayıs ayı başı veya ilk haftasına kadar tekrarlanmalıdır.
Cezbet-öldür noktaları belirlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Belirlenen noktalar tarım parsellerinin içerisinde kesinlikle olmamalıdır. Tarım parsellerine komşu parsellere güneş gören güney kesimler tercih edilmelidir.
- Feromonlar yerden en az 1,5 metre yukarıya mümkün olması halinde 1,8-1,9 m yüksekliklere asılmalıdır.
- Feromonlar mevcut olması halinde Akağaç (Acer platanoides), Kokar ağaç (Ailanthus altissima), Catalpa (Catalpa sp.), Kurtbağrı (Ligustrum sp.) gibi ağaçlara, mevcut olmaması halinde meyvesiz ağaçlara veya meyvesi tüketilmemek koşulu ile meyve ağaçlara asılabilir. (Yoğun ilaçlama yapılacağı için meyveler kesinlikle tüketilmemelidir)
- Seçilen ağaçların yaprak izdüşüm çapının geniş olması halinde bir ağaç üzerine madde 2’deki şartlar dikkate alınarak 3 adet feromon asılabilir asımda güney -doğu - batı yönleri tercih dilebilir.
- Kullanılan kimyasalın etki süresi de dikkate alınarak feromon asılmış olan ağaçlara 7 günde bir (bu tarih kullanılan kimyasalın kalıcılık süresi dikkate alınarak değişebilir) kimyasal uygulanabilir.
Kışlaklara giriş ilaçlama takvimi ekim ayı basında tekrar paylaşılacaktır.
Adres: Arifiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü
Tel: 0 264 229 22 16